[...] osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam praktycznie każdego dnia. Nie zawsze chodzi o stres związany z pracą, zdrowiem, rodziną czy jakąś sytuacją, która [...]
[...] odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Niekiedy jednak pojawią się wątpliwości co do takich składników jak witamina B12, witamina D, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 czy żelazo. Nieodpowiednie dobieranie produktów może się przyczynić do niedoborów, dlatego też wciąż często pojawiają się wątpliwości, czy diety roślinne, aby na [...]
[...] wyciągnięto wnioski, iż spożywanie owoców morza, ryb oraz suplementacja olejem rybim pozwala uzyskać lepsze wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą ubogą w omega 3. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega 3 posiadają licznie udowodnione właściwości prozdrowotne. Można również zakładać, że wspomagają proces redukcji tkanki [...]
[...] korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe i profil lipidowy. Poznaj dietę: Śródziemnomorską Poznaj dietę: DASH Dodatkowo jej składniki, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, mają działanie przeciwzapalne. Dieta DASH, z kolei, skupiająca się na bilansie sodu-potasu i wysokim spożyciu błonnika, efektywnie obniża ciśnienie krwi. Ponadto [...]
[...] się z tradycyjnym chowem kur, a nie zawsze to przekłada się na to, co znajdziemy w środku. „Jajka Omega 3”, to też dobry chwyt marketingowy. Przecież każde jajko ma kwasy omega-3 oraz omega-6. Niewiedza konsumentów powoduje, że często sięgamy po jajka w ładnym, kolorowym opakowaniu, gdzie widzimy uśmiechniętą kurę, farmę, natomiast środek [...]
[...] spożycia ryb głębinowych w kontekście zdolności do utrzymania koncentracji. Najcenniejszą substancją, na jakiej spożyciu nam z tym przypadku zależy, są kwasy tłuszczowe omega-3 - EPA i DHA. Jeśli więc nie lubisz smaku ryb, śmiało możesz sięgać po suplementy zawierające te kwasy. Cholina Cholina jest niezbędnym składnikiem, do tego, aby [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
[...] energii, uchronisz się przed wieloma chorobami i będziesz żyć dłużej. To sprawia, że w naszych ciałach łatwo rozwijają się stany zapalne. Najlepszym sposobem, aby je powstrzymać, jest ograniczenie kwasów omega-6 w diecie i przyjmowanie dobrej jakości kwasów omega 3 w postaci suplementów. Przyjmuj do 5000 miligramów preparatu łączącego DHA / EPA.
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
[...] zdrowia i kondycji układu kostnego, bierze udział w syntezie hormonów anabolicznych, co bezpośrednio przekłada się na wsparcie w budowie sportowej formy. Kwasy tłuszczowe omega 3 - stanowią niezbędny element diety osoby trenującej, jak i dbającej o utrzymanie nienagannej formy zdrowotnej. Działanie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 głównie [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] na oleju sojowym z 0,75% cholesterolu wysokotłuszczową dietę opartą na smalcu z 0,75 % cholesterolu przez 20 tygodni Dla przypomnienia: Olej sojowy dostarcza głównie kwasów omega-6 (wielonienasyconych; PUFA) i omega-9 (jednonienasyconych; MUFA). Razem jest ich ~76 g w 100 g produktu. Zawiera też trochę jednego z kilku kwasów omega-3 i ok. 12 g w [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie. [...]
[...] dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a ostatnio coraz więcej badań [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] znaleźć można zarówno plusy, jak i minusy. Pestki dyni są sporo lepszym źródłem składników mineralnych. Jednak z drugiej strony, wiórki kokosowe mają korzystne proporcje omega 3 względem omega 6, co jest bardzo istotne. Wiórki kokosowe ze względu na szczególny skład i obecność głównie nasyconych kwasów tłuszczowych są dość rzadkim produktem, [...]
[...] źródła, w tym: drób, dziczyzna, wołowina czy wieprzowina, to źródło dobrej jakości, pełnowartościowego białka. W schabie, w dziczyźnie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA). Czerwone mięso (wołowina, dziczyzna) jest zasobne w żelazo (szczególnie przydatne dla kobiet!). Efekt termiczny białka wynosi aż 35%, co przekłada się na [...]